Yritys on laskenut JCAD:llä kohteita jo 100 miljoonan euron edestä
Vuonna 2023 urakkalaskentaa tehtiin kaksi kertaa enemmän aiempiin vuosiin verrattuna. Laskentamäärien kasvaessa hyvät prosessit ja työkalut nousevat merkittävään rooliin.
Savon Laaturakennus Oy toimii rakennusurakoinnin parissa työllistäen 45–50 henkilöä. Yrityksen toimintaan kuuluu myös gryndiä eli perustajaurakointia. Yhtiön urakkalaskennasta ovat vastuussa työmaainsinööri Jarno Partanen sekä toimitusjohtaja Jukka Rissanen.
Laaturakennus hankki JCAD-määrälaskentaohjelmiston vuonna 2015. Hankintaa tehdessä ratkaiseviksi tekijöiksi nousivat Partasen mukaan ohjelmiston selkeys ja yksinkertaisuus.
– Nopeasti opittavissa ohjelman käyttö. Parin koulutuksen jälkeen oli jo käytössä ja sillä pääsi määriä laskemaan.
– Tutoriaalivideoita ei ole tarvinnut katsoa, kun ohjelmaa osaa nykyään vaikka unissaan käyttää.
Yrityksen määrälaskenta on ottanut isoja harppauksia ohjelmiston hankinnan jälkeen. Aikaisemmin määrät mitattiin paperikuvista mittaviivaimen avulla tai PDF työkalulla. Isomman kohteen määrälaskentaan joutuikin varata jopa viikon työaikaa. JCAD:n avulla isompikin kohde on laskettu nopeasti ja tarkasti.
–Varsinainen määrämittaus kestää isossakin kohteessa vain päivän, kun nimikkeistö ja muu taustatyö on tehty, Jarno sanoo.
Kilpailu on kiristynyt ja juuri päättyneenä vuonna urakkalaskentaa on tehty euromääräisesti kaksi kertaa enemmän normaalivuoteen verrattuna. Laskentamäärien kasvaessa hyvät prosessit ja työkalut nousevat merkittävään rooliin.
– Yksi tärkeimmistä työkaluista omassa työssä tällä hetkellä on JCAD, Jarno kertoo.
– Tänä vuonna tuli rajapyykki vastaan, 100 miljoonan euron edestä kohteita, joiden laskennassa JCAD on ollut mukana.
Partasen mukaan ohjelmisto sopii hyvin kaikenlaisten projektien laskentaan. Oli se sitten urakkakilpailu tai oma kohde, Laaturakennuksella jokainen hanke viedään laskentaprosessin läpi.
– Ihan pienistä hommista isompiin, niin JCAD on meillä käytössä.
Työmaainsinööri kertoo ohjelmiston olevan huipputyökalu määrämittaukseen ja sen olevan suuressa arvossa myös työmaan edetessä. Yritys käyttää ohjelmaan luotuja sijaintialuetietoja mm. tavarantilauksessa.
– Voit ottaa määriä kerroksittain tai tiettyinä alueina. Niitä voi hyödyntää tavarantilauksessa, esimerkiksi jos haluaa tilata tavarat puoleen taloon, saa määrät suoraan ohjelmasta, Jarno tiivistää.
Hän on tyytyväinen ohjelmistosta saatuihin hyötyihin ja rohkaisee muitakin kokeilemaan.
– Rohkeasti sitä pitäs kokeilla uutta. Ei se ole ainakaan nykypäivää, jos paperikuvista tai pdf-työkalulla tulkitaan määriä.